Vernieuwd APK-rapport in 2025: wat betekent het voor jou?

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de APK. De verplichte algemeen periodieke keuring van een voertuig. Per januari 2025 is het APK-rapport dat je ontvangt na de keuring van je auto vernieuwd. Hieronder leggen we uit wat er veranderd is, maar gaan we eerst dieper in op de APK. Wat is het nou eigenlijk en waarom is deze keuring belangrijk? Ook leggen we uit hoe Carscanner.nl gebruikmaakt van APK-registraties om jou meer inzicht te geven in de staat en geschiedenis van een auto. 

Wat is de APK?

De algemeen periodieke keuring (APK) is een verplichte keuring in Nederland voor verschillende voertuigen waaronder personenauto’s, bedrijfswagens, en bijvoorbeeld aanhangwagens en landbouwvoertuigen. Deze keuring is verplicht zodat er op de openbare weg geen voertuigen rondrijden die een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid en zodat de uitstoot van schadelijke stoffen zoveel mogelijk beperkt wordt ter bescherming van mens en milieu. 

De APK richt zich op verschillende onderdelen van de auto. De keuringsaspectenlijst van de RDW bestaat uit ongeveer 500 punten. Veel te veel om te benoemen, maar samengevat zijn dit de belangrijkste elementen bij een APK: 

  • Er wordt gecontroleerd of de remmen nog goed werken.

  • De verlichting van de auto wordt gecheckt. Werkt deze nog en zijn de lampen goed afgesteld?

  • Ook de wielophanging wordt gecontroleerd. Dit betekent dat wordt gekeken of de constructie waarmee de wielen aan de auto vast zitten nog in goede staat is. En is er nog voldoende profiel op de banden aanwezig?

  • De uitstoot van het voertuig wordt ook nagekeken. Is de uitlaat nog in orde en voldoet alles nog aan de wettelijke normen?

  • Onder de motorkap wordt gekeken of er bijvoorbeeld geen sprake is van lekkages en het verdere functioneren van de motor. 

Bij elke APK wordt de tellerstand van een auto geregistreerd. Dit draagt onder andere bij aan het tegengaan van fraude met kilometerstanden. Lees daarover meer in onze blog over Belgische tellerstanden in het kentekenregister

Een APK mag je niet zelf uitvoeren. Je moet hiervoor naar een erkend garagebedrijf of keuringsstation. De APK wordt daar uitgevoerd door een keurmeester. Hoe vaak je een APK moet laten uitvoeren is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Bij nieuwe auto’s wordt er vanuit gegaan dat er nog geen sprake kan zijn van gevaar voor de verkeersveiligheid of ernstige uitstoot, daarom is de eerste APK pas na vier jaar verplicht. Wat oudere auto’s moeten elke één tot twee jaar gekeurd worden. Hierover krijg je bericht van de RDW. Ook staat de vervaldatum op het APK-rapport dat je ontvangt na een keuring. 

De APK wordt met behulp van steekproeven ook gecontroleerd door de RDW. Het voertuig wordt door een keurmeester goed- of afgekeurd. Als de auto vervolgens geselecteerd is voor de steekproef door de RDW, kan de auto nog niet opgehaald worden. Er komt dan namelijk binnen 1,5 uur nog iemand van de RDW controleren of de APK goed uitgevoerd is. Of er een steekproef heeft plaatsgevonden kun je ook zien op het APK-rapport. 

Wat te doen als je auto is goedgekeurd

Gefeliciteerd, je kunt je auto komen ophalen en er weer minimaal een jaar veilig mee rijden tot de volgende keuring. Wel kan het zijn dat er nog een aantal adviespunten en bevindingen zijn, die er niet voor hebben gezorgd dat je auto niet door de keuring kwam, maar waarvan het wel verstandig is er iets mee te doen. Bijvoorbeeld het uitvoeren van reparaties of het op termijn vervangen van de banden.

Wat te doen als je auto is afgekeurd 

Als de auto is afgekeurd wordt het voertuig door de keurmeester afgemeld. Je mag er niet meer mee rijden tot de problemen zijn opgelost. Na de reparaties moet de auto opnieuw gekeurd worden. Als het voertuig dan wel door de keuring komt, kun je de auto komen ophalen en er weer mee rijden. Ook hier geldt dat er alsnog een aantal adviezen kunnen zijn om toch nog een en ander aan de auto te verbeteren. 

Wat is er veranderd aan het APK-rapport per 2025? 

Voorheen werd altijd hetzelfde APK-rapport gebruikt, ongeacht de uitslag van de keuring. Vanaf nu wordt er gewerkt met verschillende versies. Deze zijn door de RDW ontwikkeld in samenwerking met verschillende branchepartijen. Hierdoor is het rapport gebruiksvriendelijker en kun je sneller zien of je auto goed- of afgekeurd is, of er een steekproef heeft plaatsgevonden en wat de eventuele adviespunten en bevindingen zijn. 

Zo zie je het direct als je auto is goedgekeurd door het groene vinkje linksboven op het rapport. Als de auto is afgekeurd, zie je een rood kruis met een QR-code die verwijst naar een website met meer informatie over de APK. Kijk hieronder naar het filmpje van de RDW met meer informatie over de veranderingen in het APK-rapport: 

Daarnaast zijn er nog een paar zaken veranderd met de implementatie van het nieuwe APK-rapport. Deze zijn voor de autobezitter niet direct merkbaar, maar toch belangrijk. Zo is er een meldpauze ingevoerd. Dit betekent dat een keurmeester niet aan de lopende band auto’s kan goedkeuren, maar hier minimaal vijf minuten tussen moet zitten. Dit is om te voorkomen dat er auto’s goedgekeurd worden gemeld, zonder dat deze auto’s überhaupt zijn gekeurd. Er wordt namelijk wel eens fraude gepleegd met de APK. De meldpauze moet deze fraude tegengaan. Door het invoeren van de meldpauze, wordt ook het steekproefsysteem verbetert. 

Wat doet Carscanner.nl met APK-registraties? 

Carscanner biedt met de kentekencheck gratis inzicht in de APK-historie van een auto. Zo kun je direct zien wat er in het verleden bij de keuringen is geconstateerd. Dit geeft een goed beeld van wat er recent gerepareerd is en of de auto vaak problemen heeft gehad. 

Ook kun je bij de geschiedenis van de auto direct zien tot wanneer de APK nog geldig is en wanneer de laatste kilometerstand registratie heeft plaatsgevonden (iets dat bij de APK wordt gedaan door de keurmeester). 

In ons premium rapport laten we ook het RDW-oordeel over de laatst geregistreerde kilometerstand zien (logisch of onlogisch). Ook kun je daar de kilometerstanden uit de advertentiehistorie vinden om je nog meer inzicht te geven in de geschiedenis van de auto.